Eu folosesc CMS-uri pentru siturile care necesita continut dinamic (etomite, vbulletin, mybb, oscommerce etc.), deci banii ii iau pentru skinning. Este clar ca un look slab este prima chestie care se vede, tocmai de aia serviciile mele sunt cautate.
Programatorii iau mai mult pe coding, e normal, pentru ca si munca lor este mai mare. Ca si valoare pe ora, sunt momente in care ies mai bine. Primesc 400-1000 de euro pe un design, care, la ritmul meu de munca si experienta, imi ia cateva zile de munca ... am deja viteza, inspiratia se pare ca vine tot mai usor, am invatat tot felul de "shortcuts" si astfel primesc bani frumosi pentru cateva ore de munca ...
Asta in conditiile in care nu refolosesc designs, nu fur templates sau smecherii din astea. Pur si simplu, cand intru in editorul grafic 'imi iese' repede si din prima ... dupa aia e usor sa "sparg" layoutul, sa ii dau niste clase, divuri si e cam gata ...
Depinde bineinteles de cum reusesti sa iei preturi, de cum e piata in zona (in Timisoara de pilda ma gandesc ca sunt preturi mai mari decat de ex. in Botosani), ce portofoliu ai sub tine, cate situri ai in momentul ala etc. Cu cat ai facut mai multe si esti mai cautat, incepi sa ceri mai mult, pentru ca pur si simplu nu mai faci fata. Si astfel scapi de clientii de 50 de euro si treci la cei care inteleg ca imaginea sitului este importanta si sunt dispusi sa plateasca pentru ea.
Mai intervine si problema cu "legalitatea". Un pret iei ca freelancer, un altul ca si firma. Stiu firme la noi in oras care fac situri cu 5000 de euro si au clienti... Conteaza experienta, conteaza costurile de intretinere a afacerii (cand ai si sediu si angajati e deja alta bucurie) .. sunt multe multe detalii ce se iau in consideratie.
Stiu oameni care fac programare la preturi mai mici decat fac eu design. Poate inca nu s-au infipt pe piata, inca sunt multumiti de castigul lor si doresc sa "creasca" pas cu pas ...
Cred ca important este pana la urma ca tu sa fii multumit. Adica sa lucrezi cu drag un site, stiind ca nu te prostituezi (suna cam dur), ca nu lucrezi pentru un pachet de tigari sau de chips. Si in timp fiecare incepe sa ceara mai mult, pentru ca i se ofera mai mult. Mi se pare ciudat sa nu incerc sa castig mai mult, cand stiu ca sunt oameni care imi cauta serviciile, numai pentru ca mi-e teama sa cer mai mult decat ... nu stiu ... 100 de euro. Prefer sa fac 2 situri pe luna la 400 de euro bucata de pilda, decat 8 situri (la care lucrez tot atat) pe mai putin.
Se castiga deci bine din design, atat timp cat ai inspiratie si te misti repede. Ma bate gandul de pilda sa mai fac niste templates in photoshop numai (uncoded layouts) si sa le vand ca exclusive (un singur cumparator) pe sitepoint de pilda la 50-100 de dolari. Imi ia 3-4 ore un asemenea design, poate si mai putin, daca nu este nu stiu cat de complex. Si numai cateva pe luna si pot zice ca am facut niste bani frumosi, pe cateva ore de munca